Naslovna slika
Portal za kulturu prostora
Prijava Registracija petak ⁄ 22.08.2014     Naslovna slika
 

BOJE ZA DNEVNI BORAVAK

molim Vas za savjet kako obojiti zidove i uskladiti detalje u dnevnom boravku, sa slijedećim elementima: bordo crvena kožna sjedeća garnitura, regal - trešnja/svjetlija varijanta, parketi i unutarnja, te vanjska stolarija u toploj smeđoj boji....... sve ostalo otvoreno za izbor (detalji, jastučići, tepih....), molim vas za savjet kako obojiti zidove -razmišljam o nekoj varijanti narančaste (?)

Napomena : u sobi se nalazi i kutni kamin, također moram odabrati boju....

Bojanje unutarnjih zidova je jedan od najlakših i najisplativijih «uradi sam» poslova u vašem domu, kojim možete potpuno promjeniti izgled i ozračje prostora u kojem živite. Zbog toga ljudi u pravilu češće mijenjaju boju zidova ili stolarije nego što mijenjaju namještaj.

Kod odabira boje morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Ako želite intenzivnije boje, nije dobro istu jaku nijansu staviti na sve zidove u prostoriji. Preporuča se na neki manji dio ili na jedan do dva zida staviti intenzivniju nijansu, a na ostale zidove staviti neke pastelnije tonove. To mogu biti manje intenzivni tonovi iste boje ili neka druga komplementarna boja.

Boje izazivaju određeno raspoloženje. Ukoliko želite unijeti energiju poželjene su jarke crvene, plave ili žute boje. Osjećaj udobnosti izazivaju tamno plava i tamno zelena boja te pastelna ljubičasta i nijanse zemljanih tonova. Osvježavajuće djeluju čiste zelene boje koje su dobar odabir za dnevne boravke te jarka narančasta i žuta boja limuna.

Drugi važan čimbenik je veličina prostora. Velike prostorije dozvoljavaju tamne nijanse dok su za manje poželjne svijetlije.

Kada imate dosta tamnih boja u sobi – bordo crvena garnitura, regal u boji trešnje, smeđa stolarija, poželjno je s tim kombinirati otvorenije svijetlije nijanse. Ako je prostorija veća, možete na manji zid staviti bordno crvenu u skladu s garniturom a na ostale zidove boju vanilije. Mi bismo preporučili M 140 ili L 138 bordo crvenu (koja može biti na kaminu ili na nekom manjem zidu koji nije odmah iza garniture) te vaniliju F 113 ili G 113 iz ton karte Monicolor nova 720 ili CYR 1 iz ton karte Coltec 90. Ove nijanse možete iznijansirati na prodajnim mjestima u Chromomix sustavu.

Također bi odgovarale i nijanse svijetlo zelene ili svijetlo žute boje koje možete iznijansirati prema istim ton kartama.

Ukoliko se odlučite ipak za narančastu boju, obavezno ju stavite na neku manju površinu, a  ostale zidove obojite svijetlijom nijansom iste narančate. Narančasta će se dobro uklopiti i sa svijetlijim nijansama zelene, maslinasto zelenom, sivom i tamno smeđom.

Ako se odlučite za intenzivniju boju i prionete na rad, obavezno prije nanošenja boje na zid nanesite Poliflor impregnaciju u koju je poželjno dodati 10% od završne boje. Ovako se dobije bolja pokrivnost dubokih nijansi i one izgledaju intenzivnije na zidu. Nakon što se taj sloj osuši, možete nanijeti prvi sloj boje Poliflor perivi. Kod bojanja zida pastelnim nijansama, nije potrebno umiješavati boju u impregnaciju, već je dovoljno tretirati zid čistom Poliflor impregnacijim, a na nju nanijeti Poliflor ili Poliflor extra prethodno iznijansiran u prodavaonici. Pastelne nijanse možete dobiti i sami tako da u bijeli Poliflor ili Poliflor extra dodate do 3% vodenih koloranata koje možete kupiti u prodavaonicama boja i lakova.

Kamin ćete obojiti ovisno o materijalu iz kojeg je napravljen. Ukoliko je površina pokrivena keramičkim pločicama možete ga obojiti Luxalom kojeg možete kupiti u 20-ak standardnih nijansi ili ga možete nijansirati po želji u Chromomix sustavu. Ukoliko je kamin zidani (žbukani) možete ga obojiti istom vrstom boje kao i bilo koji drugi zid u sobi. Efektno bi izgledalo da njega obojite u neku intenzivniju nijansu (gore navedenu bordo crvenu) a zid iza njega u svijetlu pastelnu boju (vaniliju)

 


  Chromos boje i lakovi d.d.
  ZAGREB
Radnička cesta 173d
10000 ZAGREB


tel: 01/ 2410 - 666
fax: 01/ 2405 - 514

chromos@chromos-bil.hr
 
Da biste vidjeli ovaj �lanak trebate postati registrirani �lan portala za kulturu prostora - UrediDom.com.
Informacije o tome kako postati registrirani �lan - prijava.

Autor: Sponzorirani članak
Datum objave: 25.10.2007

Broj pregleda: 85912
Pojavila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.

 

Kako je zamišljena kolumna?


Na naš redakcijski e-mail šaljite pitanja (sa ili bez fotografija situacije), a odgovori slijede jednom tjedno u kolumni. Jednostavno i učinkovito.

Prilika je to da zajedno saznamo nešto više o bojenju i kombinacijama boja, da pomognemo u konkretnim situacijama i inspiriramo na promjenu i osvježenje u uredu ili domu.

Svima Vama kojima nismo uspjeli odgovoriti na pitanja postavljena do sada, uz ispriku redakcije, ovo je prilika da ih postavite ponovo i dobijete stručne odgovore. Potaknuti velikim brojem upita kolumnu i pokrećemo. Danas o bojenju, a uskoro možda i o građenju (ukoliko nađemo zainteresiranu tvrtku čiji bi stručnjaci odgovarali i davali savjete).

Dakle… pitanja za Chromos postavljajte odmah, a odgovori počinju 25.10. u četvrtak i tako svaki tjedan.

e-mail za pitanja: kolumna-chromos@uredidom.com

 

 

 

 

 

 

 

  UREDIDOM.COM ⁄ KOLUMNE ⁄ CHROMOS ⁄ CHROMOS Detalji powered by VOGON - dizajn Ivan Magić Sva prava pridržava M media.